Tips untuk tidur awal dan tidur yang nyenyak. Tahu tak menurut kajian, kita boleh bangun dengan fresh cergas dengan hanya tidur 3 jam sahaja. Macam mana tu? Tidur tu kenalah tidur dari pukul 9 hingga pukul 12 malam. Waktu ini memang elok tidur. Berdasarkan sunnah, baginda Rasullah SAW tidur di awal malam keratin tidur pada waktu ini adalah waktu tidur paling bermanfaat. 80% tidur yang nyenyak kita boleh dapati pada waktu ini.

Photo Taken From Pixabay


Tapi? Mampukah kita untuk mengamalkan cara hidup ini? Untuk aku, agak sukar jugak lah. Sebab waktu malam nil ah idea bernas datang. And banyak benda juga boleh settle pada waktu malam. Tapi untuk tips ini aku Cuma share cara untuk dapat tidur awal. Tidur awal tu pukul 10 mahupun  pukul 11 malam.

1. Mandi awal sebelum magrib.

Ini penting, sebelum masuk magrib better dah mandi siap-siap dah. Sebab, kalau kita mandi sebelum tidur, kemungkinan besar kita mengalami masalah untuk tidur. Sebab, badan kita merasa fresh. Ye aku tau kau akan cakap, eh hari tu elok je. Haa hari ni lain plak, lepas mandi badan fresh kepala pun banyak idea bernas datang, kau pun terus susah nak tidur. Padahal esok nak bangun awal untuk kerja.

 

2. Makan sebelum magrib.

Tahukah anda, perut di waktu malam kurang aktif. So, kalau kita makan lewat malam, perut kita dah la tak aktif, kena bekerja keras plak untuk handam apa yang kita makan. Kau rasa? Kau senang nak tidur. Apa yang aku amalkan adalah dengan makan 4 jam sebelum tidur. Aku nak tidur dalam keadaan yang tenang.

P/s. Memang lah makan boleh menyebabkan korang rasa ngantok. Esoknya korang bangun dalam keadaan lesu. Sebab apa? Korang je yg berehat, tapi perut korang tak berehat sebab nak hadam benda yang korang makan tu.

3. Elak kopi selepas pukul 6.

Waktu dah kemuncak petang tu. Elok elaklah minum minuman yang bercaffen. Sebab, kopi tu akan menyebabkan kita sukar untuk tidur malam. Kalau nak minum jugak, makesure korang minum banyak air tau, nak flushing kopi tu cepat sikit keluar dari badan.

5. Bersenam di sebelah petang.

Bersenam sebelah petang. Confirm korang boleh tidur awal dan tidur dengan nyenyak  sebab badan sudah penat bersenam di waktu petang.