Cara Betul Guna Mine, Yours, His, Hers, Its, Ours, Yours, and Them.

Sebenarnya aku nak share cara menggunakan possessive pronouns dengan betul. Possessive pronouns ini ialah kata ganti nama yang membawa maksud pemilikan atau kepunyaan. Saja je aku letak cara guna Yours and Your itu nak Tarik minat orang yang selalu salah guna You, Your, You’re. Kali ini kita sama-sama improvekan diri.

Cara Betul Guna Mine, Yours, His, Hers, Its, Ours, Yours,  and Them.


Untuk MINE. Cara pengunaan word ini ialah begini : This book is mine. These books are mine. Nampak perubahan ayat selepas buku menjadi lebih dari satu. Eh perlu ke aku ajar plural and singular? Ramai dah tau lah mer. Okok skip.  Contoh ayat lain. That girl is mine. (Perempuan itu milik aku).

Your ialah kamu punya. Ok saya agak confuse nak terang dalam BM. Mungkin boleh bagi contoh ayat. Your eyes look really pretty. (Mata kamu nampak cantik). Your hair. Your nose. Bila anda nak cakap sesuatu milik seseorang itu mestilah guna your. Your blog is boring.

Untuk word Yours. Cara pengunaan word  seperti ini : This book is yours. (Buku ini milik kamu). You have bought the house so it is yours now. (Kamu sudah beli rumah itu, jadi rumah itu milik kamu sekarang).

Untuk perkataan HIS dan HER pula lebih merujuk kepada gender. His digunakan untuk lelaki (he). Her digunakan untuk perempuan (she). Untuk ayat pemilikan atau possessive, anda kena guna word His or Her. Contoh ayat,  Her eyes is really beautiful. (Mata dia sangat cantik).  His house is really big. (Rumah dia sangat besar).

Untuk word Its. Cara pengunaan word Its lebih merujuk kepada haiwan dan benda yang tak bernyawa. Contoh nya kucing,  This is my cat, its tail is really short. (Ini kucing saya, ekor dia sangat pendek). Bukan it’s tail is really short. Salah sebab it’s ialah singkatan untuk it is.

Untuk word Ours pula menunjukkan pemilikkan dan kempunyaan untuk we atau kami. Contoh ayat : That club is ours. (Kelab itu milik kami). This class is ours. (Kelas ini milik kami).

Untuk word Them pula menunjukkan pemilikan dan kepunyaan untuk They atau Mereka. Contoh ayat seperti ini :  Adam’s family is really rich, that huge building is belong to them. (Family Adam sangat kata, bangunan yang besar itu adalah milik keluarga adam.

Jadi macam mana dengan penerangan aku? Aku minta maaf sangat-sangat kalau masih ada yang tak faham. Anda boleh tanya di ruangan comment di bawah apa yang anda tak faham ok? (With Smile)
Kongsikan pandangan anda di ruangan comment di bawah. Jika anda ada pertanyaan tentang English grammar atau cara penggunaan certain word. Tanya di ruangan comment di bawah ok? Insha Allah saya akan explain semampu yang boleh. Jangan lupa follow blog saya untuk belajar word English yang lain.


Bagikan :
+
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Cara Betul Guna Mine, Yours, His, Hers, Its, Ours, Yours, and Them."

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top