------------------- [ Tips Terbaik Wajib Baca ] -------------------

Cara Betul Penggunaan Me, I, My, Mine, Myself

Cara Betul Penggunaan Me, I, My, Mine, Myself.  Hari ini aku nak ajar benda yang aku selalu keliru iaitu Me, I, My, Mine, Myself. Aku selalu confuse untuk guna word Myself itu. Jadi untuk elak aku keliru di masa hadapan. Aku nak taip dalam blog sebagai rujukan aku nanti.


Cara menggunakan I
Yang ini ramai tahu cara guna nya. Tapi saya tetap nak bagi ayat untuk I.
I can hold my breath be a good machine.  I will survive. I don’t like you. I will never surrender.
I itu adalah saya.

Cara menggunakan Me.
Dulu aku keliru juga cara guna Me dan I. Tapi, seperti yang aku cakap, sebutkan ayat itu. Kalau ada sesuautu yang pelik, ada kesalahan grammar lah disitu. Cuba sebut me house? Me shoes? Me love you? Pelik kan. Ok contoh penggunaan  Me sepeti ayat dibawah
Jack gives me a money.
Nisa baked me a cake.
Selalunya me digunakan untuk menjukkan kita(first person) menerima sesuautu.
The present is for me. For me, I don’t like to be alone. She gives me her car.

My and Mine.
My dan Mine ialah untuk menujukan pemilikan sesuautu benda. My diguna sebelum sesuautu perkataan, manakala mine digunakan pada akhir perenggan. Lihat contoh ayat di bawah.
My house is really big.   That big house is mine.
My guitar looks very unique.  That unique guitar is mine.
She is my good friend. That girl is a good friend of mine.
Mawi is my friend.  Mawi is a friend of mine.
Those are my books. Those books are mine.
Pluffy is my dog. Pluffy is a dog of mine.

Myself.
Untuk menggunakan word Myself ini apabila ada subject dan juga object di dalam ayat. Contoh ayat seperti di bawah:
I baked the cake myself. (Saya buat sendiri cake itu).
I wash the car myself.

Sebelum saya mengakhiri post ini. Pernah tak dengar orang cakap Me and Gonzales will go to the theater. Atau Me and Zack want to eat cake. Ingin saya nyatakan  cara penggunakan Me dalam ayat tersebut salah. Bila melibatkan orang lain seperti kawan, ibu mahupun keluarga. Mesti guna perkataan I. 

Contoh ayat di bawah.
My friend and I will go to the beach in this summer.
Jack, Delon and I will go travelling to Maldives.
My family and I love to eat cake.
Gunakan I selepas subjek lain – Jack Delon Family Friend and I...

Untuk perkataan ini:
Delon invited Jack and Me to his birthday party.
Delon- Subject
Jack- Object
Me- Object

Bagikan :
+
Previous
Next Post »
2 Komentar untuk "Cara Betul Penggunaan Me, I, My, Mine, Myself"

salam singgah

https://messarah.blogspot.my/

thanks for sharing.. Sy pun ada kekeliruan juga kalau bab nie.. :D

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top