Cara Pengunaan Neither, Nor Dan Either ,Or

Hari ini aku nak kongsikan kepada anda semua word yang aku dah lama ada problem untuk pakai. Bahasa melayu aku pun aku rasa aku banyak problem. Tapi tak apa asalkan anda faham apa yang saya cuba sampaikan. Word yang aku selalu confuse nak pakai ialah Either mahupun Neither. Macam mana lah cara sebenar-benar nak pakai word ini. Memang aku elak-elak lah guna word ini bila bercakap dengan orang. Tapi hari ini jum kita belajar cara pengunaan yang betul perkataan Either dan Neither. Sebenarnya word Either dan Neither ini ialah ayat yang menunjukkan pilihan atau alternative.



Either dan Or. 
Selalunya word either dan or ini untuk buat ayat positive. Macam memang akan berlaku. Contoh ayat : You can have either rice or burger. (Kau boleh makan sama ada nasi atau burger. Pick only one).

Contoh Lain:
1. Either Amer nor Rahman is leading the tournament.
2. Either Amer or his friends are in charge of today’s event.

Neither dan Nor.
Selalunya perkataan ini digunakan untuk buat ayat negative. Sesuatu yang tidak akan berlaku. Contoh ayat macam ini : Neither Hamir nor Rahman will attend the class. (Dua-dua mereka tidak akan menghadiri kelas).

Contoh lain :
1. Neither the Prime Minister nor his deputy is coming to the opening ceremony of the 1 Blogger Campaign.
2. Neither Amer nor his group member are willing to travel.

Saya harap dengan explanation ini akan membantu sikit atau meningkatkan keyakinan anda untuk menggunakan perkataan Either dan Neither ini.

Kongsikan pandangan anda di ruangan comment di bawah. Jika anda ada pertanyaan tentang English grammar atau cara penggunaan certain word. Tanya di ruangan comment di bawah ok? Insha Allah saya akan explain semampu yang boleh.


Bagikan :
+
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Cara Pengunaan Neither, Nor Dan Either ,Or"

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top