------------------- [ Tips Terbaik Wajib Baca ] -------------------

Cara Betul Guna Much dan Many.


Hari ini aku nak explain kepada pembaca blog aku cara menggunakan perkataan Much danMany dengan betul. Saya tahu ramai dah tahu cara penggunaan yang betul. Tapi tak salah jika kita buat revision.  Ada juga yang salah guna ayat ini. Sekali lagi saya nyatakan, cuba sebut ayat itu, jika kedengaran pelik, mesti ada kesalahan Grammar disitu.





Much
Untuk perkataan Much ini digunakan untuk uncountable noun iaitu kata benda yang tidak boleh dikira seperti Sugar, Money, Water, Time, etc 

Contoh ayat:
How much money do you need?
How much time do you need to complete the task?
How much sugar do you want me to put in your drink? 


Many
Untuk perkataan Many pula.  Many ini digunakan untuk kata benda yang boleh dikira. Contoh benda yang boleh dikira seperti,  car, chocolate bar, egg, bottles of water, ringgit, hour, minutes, second, etc.  

Contoh ayat:
How many sibling do you have?
How many cars do you have?
How many shoes do you have?
How much money does she need?

Saya harap dengan explanation ini akan membantu sikit atau meningkatkan keyakinan anda untuk menggunakan perkataan Much dan Many ini.

Kongsikan pandangan anda di ruangan comment di bawah. Jika anda ada pertanyaan tentang English grammar atau cara penggunaan certain word. Tanya di ruangan comment di bawah ok? Insha Allah saya akan explain semampu yang boleh jika saya ada kelapangan masa nanti.



Panduan Mudah Buat Blog A-Z !!! Cara Buat Duit Dari Rumah Tanpa Modal !!!
Bagikan :
+
Previous
Next Post »
4 Komentar untuk "Cara Betul Guna Much dan Many. "

Terima kasih Amer, boleh jadi cikgu ni...

Good sharing. Thanks... Ta₽i rasanya ada ty₽o kot kat situ - kat contoh ayat "many" ,termasuk ₽ula "how much money does she need"...

Sorry ka|au sy SA|ah adik Amer... Btw, this is a good entry

ramai orang still keliru lagi benda-benda macam ni kan. kadang-kadang time menulis, nampaklah kalau salah tapi kalau tengah bercakap, tak perasan dah betul ke tak penggunaan. haha. thanks for this post!

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top