Jom Belajar Pepatah English (Proverb) Part II

Jom Belajar Pepatah English (Proverb) Part II

Hari itu aku ada share some of English proverbs on my blog. So today I’m going to continue to share with you other English proverb that can make you more stylish when speaking with people. Best kalau tahu banyak proverb, boleh lah tunjuk sikit taring kita dalam Bahasa English. Tak semua orang tahu guna English Proverb. Nak belajar grammar lagi sakit otak. Belajar Bahasa English ni memang kena santai. Tak perlu stress stress. Tak lari gunung di kejar. Nanti-nanti expert juga kau nanti bercakap English.


Necessity is the mother of invention.
Maksud ayat di atas ialah bila kau nak sesuatu, kau akan bebuat apa-apa sahaja untuk memilikinya. Kalau dalam Bahasa melayu punya pepatah, mungkin berbunyi nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

A slice of cake.
Untuk pepatah di atas bermaksud sesuatu yang sangat mudah bagi anda. Sebagai contoh orang cabar anda untuk berlari 1KM dalam masa 1 minit. Bagi anda it is a slice of cake. Senang je. Kacang.

Out of the frying pan into the fire.
Kalau dalam Bahasa melayu dia berbunyi, keluar dari mulut harimau, masuk dalam mulut buaya. Kau cuba lari dari masalah tapi dapat pula masalah yang lebih besar. Sebagai contoh seperti aku, tak nak bayar ptptn, last-last kena ccris tak leh buat personal loan.

Prevention is better than cure.
Kalau dalam Bahasa melayu nya ialah Mencegah lebih baik daripada merawat. Hapus Aedes.

All the glitters  is not gold.
Jangan tertipu dengan semua yang kelihatan cantik, tak semua mereka benar-benar cantik. Ada yang cantik sebab pakai makeup lebih.



Bagikan :
+
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Jom Belajar Pepatah English (Proverb) Part II"

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top