------------------- [ Tips Terbaik Wajib Baca ] -------------------

Cara Untuk Tahu Blog Mobile Friendly atau Mesra Handphone

Cara Untuk Tahu Blog Mobile Friendly atau Mesra Handphone. Sedang busy search keyword dari traffic blog aku dekat google. Boleh terjumpa satu word ni. Your Your page is not mobile-friendly atau blog hang tak mesra handphone. Seriously? Baru aku teringat yang aku dah off kan Mobile View. Jadi terus kena chop blog tak Mobile Friendly. 

Pentingnya blog mobile friendly sekarang sebab kita tahu kebanyakkan orang sekarang search google menggunakan telephone. Kalau blog yang berat dan tak mesra handphone ini memang system google akan letak result blog kita kat belakang-belakang. 

Tengok Bawah URL Blog Aku. Ada tulis Your Page etc...

Jadi? Penting untuk maintainkan blog mesra handphone (telefon bimbit). Jadi? Aku terpaksa on balik mobile view untuk blog aku. Sebab aku off atau disable mobile view, sebab ada pembaca blog comment cakap tak dapat comment blog aku bila melalui Mobile View. Dah bukak desktop view baru boleh comment. Kakak aku pun bagi respon yang sama tak dapat comment blog aku bila online guna mobile phone. 

Cara able atau turn on mobile view. Pergi template > Mobile > Click Tombol Bulat (Setting) Bawah Preview Mobile itu >  Dan click Yes. Show mobile template on mobile devices. > Save.

Jadi. Aku pilih untuk able atau on mobile view. Pasal comment itu nanti-nanti aku fikirkan macam mana nak atasi masalah itu. 

Panjang betul aku membebel. So, cara untuk tahu blog mobile friendly ke tidak adalah dengan melayari laman web ini : check blog mobile friendly tak. Letak url blog kita dalam box tertera dalam web check itu. Dan click run test. Dan dibawah ini ialah result untuk blog aku.  Dah lepas check, and blog mobile friendly. Jangan lupa untuk click Submit To Google result yang kita dapat itu. Submit sekali je k. 

Bagikan :
+
Previous
Next Post »
17 Komentar untuk "Cara Untuk Tahu Blog Mobile Friendly atau Mesra Handphone "

Aku pun disable mobile view dekat phone sebab nanti dia takda sidebar semua. hanya entry semata2. tak best.

tu lahh.. aku ada tengok hang punya blog dlm hp aku. memang keluar blog versi laptop view. memang sah2 blog hang x mobile friendly Kim

Haaaaa barulah cun Mobile friendly. Senang baca dan senang komen.. hehehe 😁

Blog kak PC mobile friendly..tp tak tahu apa wajahnya bila view guna hp..harap tak bermasalah.

tq amer, perkongsian yg bagus. sy dah cek td, mmg mobile view. :)

best best best mobile view ni... pengunjung senang baca entry kita. google pun sukeee :D

Baguih Baguih blog mobile friendly... Kak Pc view le dlm hp kak Pc. nampak lebih ringkas dan cepat loading.

terbaikk. welcome and thanks Busyra :D

haah tahu ja hahahaa biar jelah aku malas lagi nak fikir pasal SEO semua ni.

hang kena pikiaq juga kepada Fans hang yang jenguk guna handphone tu. kesian kena zoom2 dulu baru dpt baca eloq2. malas lah ceq nak taip panjang2, hang bukan baca pun comment hoq ni.

Banyak pakai phone sekarang ni termasuk saya... hehe

Hahaha camna tau Syed dh tak baca komen last ni? Kekeke

Hehehe mungkin template kita tak sama kot. Macam Mai disable mobile pun still naik kat google search dan mobile friendly.

berat mai kalau tak enable mobile tu, iklan adsense lambat keluaq...rugi2 .. hehe :D

xde dia nak comment, dia buat sekali penerbangan je ke tanah air blog amer ni . haha.

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top