Blog Berat Punca Blog Tak Mesra SEO Dan Cara Semak Kelajuan Blog 2017

Assalammualaikum pembaca blog sekalian. Ini cumalah post santai sahaja iaitu Blog Berat Punca Blog Tak Mesra SEO dan Cara Semak Kelajuan  Blog (bukan timbang). Aku cuba cari artikle cara timbang blog, tapi applikasi itu sudah tak dapat dipakai. Sebenarnya aku agak sedih dengan blog aku ini, aku rasa macam berat semacam je blog aku ini. Ye lah loading macam lambat je. Ke internet aku problem? Tapi masih tak puas hati, aku pi buang banyak widget yang tak membawa faedah kepada blog aku seperti google follower dan icon-icon comel facebook dan sewaktu dengannya. 

Blog Berat Punca Blog Tak Mesra SEO Dan Cara Semak Kelajuan Blog 2017
Blog Berat Punca Blog Tak Mesra SEO Dan Cara Semak Kelajuan Blog 2017

Tahukah anda, blog yang berat akan kehilangan power SEO nya? Rugi kalau blog kehilangan power SEO. Takkan lah kita nak mengharapkan traffic dari facebook mahupun babab sahaja bukan? Aku dulu memang bergantung dengan traffic facebook dan babab sahaja. Jika tiada mereka dua ini, terus pageviews aku menurun sampai below 1,000. Tapi sekarang alhamdullilah selepas aku bergiat active dalam bidang SEO. Blog aku dapat maintain pageviews yang memberangsangkan setiap hari. Tapi masih juga tak capai goal pageviews aku untuk bulan ini iaitu Pageviews 200,000 ribu (total untuk bulan 2). Sebab awal bulan dua aku berniat nak pasang iklan Innity dalam blog. Tapi apa kan daya. Hanya mampu berhuhu sahaja. Mood nak berblog tiba-tiba swinggggg dah berlari-lari berciciran sana-sini. 

Ada blog, suka letak widget macam-macam dalam blog. Mungkin dia pengguna Unifi. Dia tak tahu, ada rakan blogger yang lain masih menggunakan broadband mahupun streamyx ala kadar itu. Bukan rakan blogger je, kebanyakkan orang awam dari google juga internet tak berapa laju. Lebih eloklah kalau pasang widget yang penting sahaja dalam blog. Tapi tak mengapa, itu blog anda. Cuma ingin nasihatkan aje. Ada blog tu, siap pasang lagu lagi dengan autoplay dia. Huhu best, rasa dengar radio dalam kereta. 

Jadi aku dah test speed blog aku. Dan agak memuaskan. Blog aku mengambil masa dalam 13 saat untuk full load website amerjaya ini. Tapi aku masih juga tak berpuas hati dan mencari widget mana aku nak buang ni haha. 

Jadi jika anda nak test speed blog (timbang blog), actually speed blog, boleh terjah laman web ini : PageScoring. Aku juga ada check blog-blog famous yang lain. Ada yang berat, ada yang sedang-sedang. Terfikir pulak, kalaulah blog mereka ni tak berat, mesti makin menaik pageviews blog dia. 

Harap post saya ini bermanfaat. 
Bagikan :
+
Previous
Next Post »
23 Komentar untuk "Blog Berat Punca Blog Tak Mesra SEO Dan Cara Semak Kelajuan Blog 2017"

Amer Jaya, akak dah test blog sendiri ternyata saaaaaangat berat, malu nak tulis sini.. Harus buat lebih study for improvement, bagi laju sikit.. :)

perghhhh tinggi ni traffic ko siap nak pasang innity lagi. Tahniahhhhh, jangan nak mood swing sangat lah. teruskan berblogging huhuhu.

Dah try dah hahaha. Thanks Amer untuk info ni.

Adehh, saya punya 25 saat tuh. Harap tak berat sangatlaa. Terima kasih share ye. :)

Eh..dh lama pulak CCL tak check berat blog ..kelajuan blog ..

hahah. takpe. slow2 buat improvement tu. buang widget gadjet yang tak penting tu kak.

hahahah tak tinggi weii.. bulan ni total hanya mampu 100k sahaja.. mesti kerja keras. tp apakan daya.. Selamat tinggal dunia blog...x dpt nak focus dengan blog dulu.

welcomee Miss Sviours :D

heheh.. oklah tu... at least pembaca ada masa nak tarik nafas dulu sebelum baca blog Ana

check2 demi kesihatan blog.. nanti obes pulak blog kang

tak pelah kalau blog berat..blog yang tak best ada iklan yang ganggu pembacaan kita tu

Dalam 25 pun ok lah... hahaha... sempat minum seteguk baru baca blog saya... haha

Nice sharing.. terus check blog sendiri berat ke tidak haha.

via: http://lalarahim.blogspot.my/

Blog Mai mmg mesra mobile, tapi berat yakmat katanya, tak paham lah kena buat apa utk ringankan tu.

Biarlah, ramai je ckp blog mai ok, kan? Perasan, HAHAHA.

So far blog Amerjaya ni tak ada masalah pun dengan loading, laju je. (SAYA PENGGUNA STREAMIX).

Sebenarnya lupa dah komen ke belum entry ni, hahahaha. Komen jelah sekali lagi.

wahhh berat juak blog kmk duhal. XD

Nice sharing... alamak... Nurrul puna 16sec aaaa >_<

Kena turunkan sikit tu tuan.. :D ..

hihihi kena check. takut blog muatan berat pulak

baguih2 mai.. nanti dah mesra mobile, makesure laju loading k mai. nanti kalau dah lulus adsense. letak iklan dalam 3 camtu dalam entry. Makesure iklan tu laju loading dalam entry. Dan bila orang view pakai phone, lebih alert dengan iklan adsense tu sebab cepat loading. kalau blank putih je, mesti pelawat akan scroll laju2 ke bawah

and thanks.. amer memang semaksima* yang mungkin untuk lajukan blog amer ni. X nak blog lambat loading. kang iklan jadi blank pulak

yah.. berapa saat ndah kah blog nyatok. sikpa. slow2. blog cikepal berat juak ya...

elsa try jugak allahu dekat seminit lah loadingnya haih. nak kena buang macam macam nie

wah ada blog awak lah dalam blog kita! http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/my-boyfriends-girlfriends-bloglist.html

Blog Nadia berat gilaaa tak sempat nak buat penyelenggaraan edit gmbr ke apa ke utk ringan kan blog loading nadia hmmm =(

Brapa loading page yang bagus utk satu blog amer ? Nadia nak test pakai website speed test tue : result 28.31 ....lambatnyaaa =( mcm mana nadia nak buat ek ?

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top