------------------- [ Tips Terbaik Wajib Baca ] -------------------

Oh lipas ambik kau petua ini. (Petua Halau/Tangani Lipas)

Assalammualaikum. 

Lipas ? anda kenal binatang ini ? yang cute2 menjadi dambaan wanita2 diluar sana. Haiwan ini amat bagus untuk dijadikan haiwan peliharaan sebab ia membiak dengan lajunya. 

Petua Halau Lipas


Comelnye baby baby lipas ni kan?  Ok kenapa aku harus menyimpang jauh dari tajuk post? Cakap nak kasi tau petua. Amer rasa banyak dah tahu petua ni just nak kongsikan je kat korang korang kat luar tu yang masih terpinga-pinga mencari cara terbaik untuk mengatasi masalah lipas ni. Abaikan nota aku diatas tu. Aku nak gambar lipas tu je. 

Petua halau Lipas. 
Orang kate. kita leh halau lipas dengan sabun buku. dettol ke ? antibax ke ? lux ke ? or ape lagi sabun yang ada.  Potong kecik-kecik(sarawakian) , lagi kecil lebih mujarab. Selepas itu, setelah dipotong dengan kemasnya, masukkan kat tempat tempat yang selalu berlaku kes kes kemalangan lipas ini. Contohnya, ditempat tong sampah, tempat basah mahupun tempat kering dipenuhi makanan-makanan yang tertumpah(jatuh).  Lipas ni terbalik kejadian nya. Dia tak suka benda wangi wangi ni. Almaklumlah resdung alah ngan wangian. (orang kata lepeh(lipas) ni boleh ubati resdong. just tenyeh tenyehkan lendir dia yang warna putih tu kat muka. Apa macam ada beran? 




Tadi halau, Sekarang ni elak elak pulak.
Usah membazir dengan menggunakan satu timun untuk mengalau lipas. Korang ambil hujung timun yang pahit lagi bergetah putih(pangkalnya). Letak di tempat yang korang selalu melihat kelibat mangsa(lipas). 
Lipas dipercayai akan mati atau dah tak kelihatan dah di tempat kejadian selepas mencium atau menceri/merasa khasiat buah buahan tersebut. Baik nye korang bersedekah ye. sambil bersedekah sambil tu beraksi ye tak?



Ape Sikda(tak ada ) timun? Boleh cuba yang ni.
Korang ada kapur barus? haaaa, kalau ada . Gunakan itu untuk mengantikan timun. Sebab apa, lipas ni alah dengan bau kapur barus. Selepas je dia mencium bau kapur barus terus dia tak sedap badan dan lari dari tempat tu kee mati?. Anyway, letak kapur barus tu di tempat di mana mangsa buat penempatan haram.


Giney mun kamek sikda kapur barus? ( Macam mane kalau saya tak ade kapur berus ye?) 
Eh. Mun sikda berisik kapur barus. Kitak orang boleh guna daun pandan nong. Ambil seberapa ulas daun pandan(sorry grammar berterabu), dan letakkan di tempat-tempat lipas selalu buat gangnam style contohnya lah kan kat belakang almari ke bawah katil ke atau kat dalam kabinet dapur dan sendiri mahu fikir.




Bagikan :
+
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Oh lipas ambik kau petua ini. (Petua Halau/Tangani Lipas)"

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top