------------------- [ Tips Terbaik Wajib Baca ] -------------------

Tip dan Trik Elak Battery Smartphone Cepat Habis.

Cara mudah untuk elak bateri handphone cepat habis.  Aku nak share sikit tips macam mana nak elak battery handphone cepat habis. Lagi-lagi waktu travelling. Memang kita kena banyak guna handphone dan berharap battery handphone tak cepat habis. Entry ini mengenai aplikasi jimat bateri and sebab bateri telefon cepat habis. Ok tips seperti dibawah. 


Belilah PowerBank. 
Zaman sekarang powerbank makin kecik. Untuk yang traveler tu disarankan untuk beli powerbank satu. Tak perlu lah yang besar. Beli je yang kecik. Senang dibawa. Lagipun untuk emergency je powerbank tu. 

Offkan Penggunaan Mobile Data dan Wifi 
Kalau rasa dah tak guna internet. Nak tonton wayang, atau pun memandu, boleh lah offkan Mobile Data atau Wifi. Pengunaan wifi mahupun Mobile Data memang menggunakan tenaga battery yang banyak. 

On Flight Mode 
Apalah guna handphone kalau buka flight mode? Berguna! Kalau korang rasa korang tak akan ada important call dari siapa-siapa. Jadi korang setkan ke Flight Mode. Flight Mode adalah mode yang menggunakan kurang tenaga battery. Jadi korang enjoylah main game atau dengar lagu. 

Gunakan APP Screen Filter 
Ok ni aku baru perasan. Everytime kalau aku guna App Screen Filter ni, battery aku memang lambat nak habis. Actually, Screen Filter ini adalah app yang membolehkan brigthness handphone korang diturun ke tahap yang lebih rendah. Sampai korang tak nampak terus (boleh adjust). Aku guna apps ni sebab nak privacy, tak nak kawan dok sebelah nyebelah baca aku sembang apa dekat phone tu. 
Jadi downloadlah Screen Filter Di Google App Store. 

Menggunakan APP 
Terdapat banyak apps dalam telephone korang yang dapat mengurangkan penggunaan tenaga battery. Seperti :  
1. Go Battery Saver and Power Widget  
2. Greenify   
3. Avast Batter Saver 
4. Green Battery Saver and Manager  
5. DU Battery Saver and Phone Charger 
Panduan Mudah Buat Blog A-Z !!! Cara Buat Duit Dari Rumah Tanpa Modal !!!
Bagikan :
+
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Tip dan Trik Elak Battery Smartphone Cepat Habis."

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top